In traditia vieneza, cafenelele exista de foarte mult timp, cu mult inainte ca SUA sa fi auzit de Starbucks. Mai mult de atat, cafenelele Vieneze sau “Kaffeehauser”, au mai multe in comun cu cele pariziene si cu pub-urile englezesti decat cu cele care servesc cafea in pahare din carton. Istoria cafenelelor din Viena isi are radacinile in perioada in care turcii au imprejmuit orasul, prima cafenea fiind atestata inca din 1685!
Cum este si normal, cafeaua este principalul produs al cafenelelor. Insa sortimentele de cafea sunt atat de diversificate incat nu stii ce sa comanzi. Uita de denumirile clasice “expresso” si “cappucino” si retine urmatoarele denumiri de bauturi pe care o sa le gasesti in cafenelele din Viena:
Schwarzer. Cafea neagra, foarte tare. Un “kleiner Schwarzer” este echivalentul unui expresso, iar un “grosser Schwarzer” echivalentul a unui expresso lung.
Brauner. Cafea cu putin lapte sau crema de lapte.
Goldener. Cafea cu lapte.
Mélange. Cantitati egale de cafea si lapte, cu spuma pe deasupra.
Kapuziner. Cappuciono.
Kurz. Expresso scurt.
Verlängter. Cafea slaba.
Einspänner. Cafea la pahar cu putina crema de Schlagobers sau Schlag.
Fiaker. Cafea cu zahar si cu putin lichior de cirese, cu topping de crema si cu o cireasa .
Pharisäer. Cafea cu zahar, cu putina crema si cu rom.
Sfat: anumite cafenele sunt denumite Konditoreien, insemnand cofetarii, ceea ce inseamna ca pe langa cafea ofera o gama larga de prajituri si patiserie.
In 2008, Julius Meinl a deschis la Viena cea mai mare cafenea din lume: Cafe Meinl, construita pe o platforma de 2668 mp si 6 m inaltime.
Mari, elegante si pretentioase, sau din contra, mici, intime, cafenelele din Viena iti ofera momente “autentice” vieneze in care te poti bucura de specialitati unice si savuroae de cafea, rasfoind o carte sau presa sau fiind inconjurat de prieteni.