Catedrala Notre-Dame Paris

Cele doua turnuri gemene si cele trei porti sculptate ale catedralei Notre Dame din Paris sunt imposibil de confundat. Catedrala a fost construita intre secolele XII si XIII. Turnurile au 69 de metri, in timp ce spirala, o anexa din secolul XIX, are 90 de metri inaltime. Imortalizata in romanul de Victor Hugo, “Cocosatul de la Notre Dame“, catedrala este o adevarata capodopera in stil gotic, una dintre cele mai renumite din lume. Inainte de a intra, admira din exterior vitraliile care dateaza inca din Evul Mediu si garguii care pazesc acoperisul acesteia.

Catedrala a fost construita intre anii 1163-1345, in timpul Arhiepiscopului Maurice de Sully. Un lucru interesant este ca distantele in Franta se calculeaza pornind de la kilometrul 0 din fata catedralei Notre-Dame.

Ce pot vedea la Notre Dame?

Fatada: este inconfundabila, fiind usor recunoscuta pretutindeni in lume datorita armoniei cu care sunt imbinate elementele gotice de arhitectura dar si maiestriei cu care au fost executate detaliile. Din Piata Notre Dame, admira din fata cele trei porti bogat ornamentate: cea din stanga dedicata Fecioarei Maria, cea din centru ilustrand Judecata de Apoi si cea din dreapta, inchitata Sfintei Ana (are una dintre cele mai vechi statui ale catedralei, ce o infatiseaza pe Fecioada Maria pe tron, tinand pruncul Iisus in brate). Deasupra celor trei porti poti vedea o galerie cu 28 de statui ale regilor Israelului. La urmatorul nivel se afla minunata rozeta, cu un diametru de 10 metri, iar deasupra acesteia se poti vedea “grande galerie” care uneste cele doua turnuri, aceasta fiind decorata cu pasari si alte creaturi fioroase (acestea sunt mai putin vizibile cand privesti de jos in sus). Nu rata si celelalte laturi ale catedralei, pentru ca sunt si ele cel putin la fel de frumoase.

Turnurile: cele doua turnuri au devenit celebre datorita romanului scris de Victor Hugo in secolul 19. Personajul Quasimodo, cocosatul de la Notre Dame, locuia in turnul sudic al catedralei. In turnul de sud poti vedea clopotul urias, ce cantareste 13 tone. Desi intrarea in turnuri se plateste, se merita pentru a te bucura din varful lor de privelisti frumoase de deasupra Ile de la Cite (mai ales la asfintit). Tot de sus poti vedea statuile pasarilor si demonilor ce impodobesc Notre Dame.

Interiorul: Elementele cu adevarat deosebite din interior sunt vitraliile colorate ale rozetelor. In timpul vizitelor pot fi admirate de asemenea colectiile de bijuterii, sculpturi, mobila, literatura, medalii etc., unele datand inca din secolul XII. O alta atractie importanta este orga.

Programul de vizitare

Se pot face vizite zilnic, in orice perioada a anului, intre orele 8:00 si 18:45 (Sambata si Duminica se poate vizita pana la 19:45). Accesul in catedrala se face gratuit. Pentru a vizita insa cele doua turnuri trebuie sa platesti 7,50 euro iar pentru cripta arheologica 3,30 euro. Daca nu doresti sa parcurgi interiorul catedralei intr-un grup organizat cu ghid, ai la dispozitie ghiduri audio (audioguides): costa 5 euro si contin 35 de minute de prezentari ale arhitecturii, istoriei si mesajelor pe care le transmite Notre Dame. Ghidurile se pot inchiria intre orele 9:30 si 18:00. Pentru a evita aglomeratiile de turisti, cel mai bine ar fi sa vizitezi superba catedrala in timpul saptamanii, dimineata sau la asfintit.

Cum ajung la Catedrala Notre Dame?

Adresa: Place du Parvis Notre Dame (in partea de Est a Île de la Cité)

Cu metroul:

  • Linia 4: coboara la statia Cite sau Saint-Michel
  • Linia 1 sau 11: coboara la statia Hôtel de Ville
  • Linia 10: coboara la statiile Maubert-Mutualité sau Cluny – La Sorbonne
  • Linia 7, 11 sau 14: coboara la statia Châtelet

Cu autobuzul:

  • Liniile 21, 38, 47, 85, 96: statia Cité – Palais de Justice
  • Linia 47 sau Balabus: statia Cité – Parvis de Notre-Dame
  • Liniile 24, 47: statia Notre-Dame – Quai de Montebello
  • Liniile 24, 47: statia Petit Pont
  • Liniile 24, 27, Balabus: statia Pont Saint-Michel – Quai des Orfèvres
  • Liniile 24, 27, 96, Balabus: statia Saint-Michel

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu