In decursul ultimilor ani, bucataria pariziana a devenit mult mai sanatoasa prin deschiderea la cea globala. Avand in vedere ca o masa tipica la parizieni este foarte bogata in colesterol, se spune ca bucataria franceza este placuta pentru stomac dar nu si pentru inima. Astazi exista peste 5000 de restaurante, numai in Paris, cu variatii de meniuri si preturi.

Micul dejun traditional parizian include neaparat un croissant pe care il poti cumpara  de la o patiserie locala sau  boulangerie. Tot de la boulangerie poti cumpara unul din numeroasele tipuri de paine pe care le fac francezii. Cea mai renumita este baguette dar poti alege si varietati precum pain o chocolat (paine cu fulgi de ciocolata), pain aux noix (paine cu nuci sau alune), pain de campagne (paine gtraditionala facuta la tara), pain brie (o paine cu crusta foarte groasa, facuta in Normandia). Exista eticheta “Tradition” ceea ce inseamna ca paine este facuta numai cu ingrediente si procedee traditionale sau “Maison” care arata ca a fost facuta chiar in acea brutarie.

Un bistrot parizian este un restaurant mai mic unde meniul variaza in fiecare zi si este scris in creta. Felurile de mancare sunt specifice regiunii si includ coq au vin (cocos gatit cu vin, ciuperci si optional usturoi), pot-au-feu (un fel de tocana de vita cu legume), confit de canard (specialitate de rata), calves’ liver (pe baza de ficat), entrecote (antricot de vita)  si turbot au beurre (turbot este o specie de peste). Este un loc extraordinar pentru o cina romantica. Bistrot à Vin este un bistro care are si un bar de vinuri si ofera feluri de mancare obisnuite, carnaciori, branza, carne.

Brasseria, echivalentul francez al berariei, este deschisa toata ziua si ofera numeroase tipuri de vin si bere si de asemenea feluri de mancare traditionale: Sauerkraut (varza acra) si fructe de mare.

O cafenea serveste cafele, ceaiuri si bauturi alcoolice rafinate dar si crochete, diferite tipuri de salata, cartofi prajiti.  Intr-un Salon de Thé nu vei gasi bauturi alcoolice, insa vei gasi prajituri, salata, sandwich-uri. De obicei aceste cafenele sunt deschise numai in jurul pranzului.

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu