Cum sa calatoresti ieftin in Londra

Daca ti-ai propus sa vizitezi Londra, transportul in comun este cea mai convenabila solutie pentru a traversa metropola in lung si in lat. Totusi, comparativ cu Bucurestiul, transportul public londonez este foarte scump, asa incat nu ar strica niste sfaturi pentru a mai reduce costurile.

Transportul cu metroul, DLR si London Overground

Exista destul de multe variante pentru calatoria cu metroul care uneori par complicate pentru turisti. Este foarte important de stiut ca oricare dintre aceste variante are pretul variabil in functie de numarul de zone traversate cu metroul. Harta metroului londonez are delimitate mai multe zone concentrice, incepand cu centrul Londrei care este zona 1. Cu cat traversezi mai multe zone mergand spre marginile orasului, cu atat calatoria ta va costa mai mult. De obicei turistii care viziteaza Londra pentru cateva zile nu au nevoie sa acopere mai mult decat zonele 1 si 2, intrucat majoritatea atractiilor turistice ale Londrei sunt concentrate in centrul orasului.

Variantele pe care le ai la dispozitie pentru transportul cu metroul sunt urmatoarele: un bilet valabil pentru o calatorie unica, cardul de transport si cardul Oyster.

Biletul pentru calatorie unica se plateste cash de fiecare data si costa:

In cazul in care biletul tau nu acopera toate zonele pe care le traversezi este posibil sa fii amendat. Daca vrei sa maresti raza de acoperire, poti cere o extindere a biletului (ticket extension), platind practic diferenta pana la un bilet care acopera zona dorita. In general biletele separate nu sunt avantajoase ca si costuri. Situatiile in care economisesti bani cumparand un bilet sunt acelea in care ai nevoie doar de o calatorie dus (de exemplu cand pleci spre aeroport) sau vrei sa calatoresti o data intr-o zona pe care cardul de transport (Travelcard) nu o acopera.

London Travelcard (Cardul de transport)

Este abonamentul sau cardul de transport original al londonezilor. Este mult mai simplu de folosit decat Oyster Card datorita schemei simplificate de preturi, dar nu neaparat si mai economic. Pentru un Travelcard platesti o singura data si include calatorii nelimitate  pentru perioada specificata pentru care ai platit: o zi, 7 zile, o luna sau un an. In functie de perioada zilei, exista Anytime Day Travelcards valabile de la 4:30 dimineata pana la 4:30 in dimineata zilei urmatoare si Off-Peak Travelcards care nu acopera perioada de varf a diminetii in care metrourile sunt de obicei foarte aglomerate (sunt valabile deci de la 9:30 pana la 4:30 in dimineata zilei urmatoare).

*Tips: Nu uita: chiar daca pe cardul tau scrie de exemplu ca expira pe 11 August, el va fi valabil pana la 4:30 dimineata si pe 12 August.

Poti cumpara un Travelcard de la : ghisee de ziare, chioscuri care afiseaza simbolul Travelcard, ghiseele din statiile de metrou, automatele de bilete din statiile de metrou, ghisee de bilete in gari (National Rail ticket offices), birouri de informare pentru turisti.

Avantaje:

  • Cardurile de transport se pot folosi in orice statie de metrou, spre deosebire de Oyster pentru care nu exista aparate speciale in toate statiile.
  • Exista oferte speciale pentru detinatorii de Travelcards, cum ar fi London 2 in 1 care ofera intrarea pentru doua persoane la pret de una la diferite atractii turistice, hoteluri si restaurante din Londra.

Preturi Travelcard

Cardul Oyster

A fost introdus in 2003 pentru a creste viteza si eficienta transportului public in Londra, fiind folosit astazi de majoritatea londonezilor. Este de fapt o cartela electronica ce poate fi reincarcata periodic cu anumite sume de bani de catre posesorul ei. De fiecare data cand acesta efectueaza o calatorie, suma aferenta calatoriei este scazuta din creditul cartelei. Pe termen lung, cardul Oyster este cea mai ieftina varianta pentru calatoria cu metroul. Poti cumpara un card Oyster in varianta”PrePay”,  numit si  Visitor Oyster Card, avand deja £10 sau £15 credit sau un Oyster Card gol,  ambele putand fi reincarcate ulterior de cate ori doresti.  Pentru a avea un Visitor Oyster Card este nevoie de un depozit de £2 pe care le vei primi inapoi la inchiderea cardului in timp ce pentru un Oyster Card normal ai nevoie de £3 depozit.

Un avantaj al cardului Oyster sunt plafoanele zilnice de pretPrice Caps – la odata ce ai consumat o anumita suma de pe card, oricate calatorii vei mai face apoi acestea nu se vor mai scadea din creditul de pe card. Cu alte cuvinte, nu poti cheltui mai mult decat plafonul maxim zilnic, acesta fiind in prezent fixat la nivelul pretului cardului de transport pentru o zi (One Day Travelcard). Pentru a te asigura ca se aplica plafonul de pret, la fiecare calatorie trebuie sa validezi cardul Oyster atat la inceput cat si la sfarsit. Cardurile Oyster au de asemenea  o delimitare a preturilor in functie de perioada zilei in care calatoresti: Peak (perioada de varf) se considera intervalul 6:30-9:30 dimineata si 4:00-7:00 dupa-amiaza, de luni pana vineri, iar tarifele Off-Peak se aplica in restul zilelor lucratoare si in timpul weekendului.

Partea interesanta la Oyster card este ca poti incarca pe el un card de transport (Travelcard). Avantajul este ca daca vei dori sa calatoresti intr-o zona care nu este acoperita de Travelcard, vei putea plati o calatorie cu cardul Oyster la tarif redus, pe cand daca ai fi avut un Travelcard clasic ar fi trebuit sa mai cumperi un bilet la pret intreg.

Concluzii:

Daca esti turist in Londra vei calatori cel mai mult in zonele 1 si 2. Atat cu cardul de transport (Travelcard) cat si cu Oyster vei plati aceeasi suma maxima intr-o zi, pentru un numar nelimitat de calatorii. Avand in vedere ca probabil vei calatori cu metroul mai multe zile consecutiv, Travelcard este o optiune mai buna si mai simplu de utilizat. Travelcard este de preferat pentru turisti si datorita faptului ca perioada de varf este mai restransa decat la cardul Oyster, asa ca dupa ora 9:30 poti calatori linistit toata ziua fara sa iti mai faci probleme daca te afli in interval orar Peak sau Off-Peak. Tot un plus pentru turistii care au un Travelcard sunt ofertele London 2 in 1 cu care ai reduceri la atractii turistice. Daca stai cel putin 7 zile in Londra este  avantajos si un Travelcard de 7 zile incarcat pe un card Oyster, doar ca nu mai poti beneficia de ofertele London 2 in 1. Daca planuiesti sa mergi mai mult pe jos prin Londra si mai putin cu transportul public, un card Oyster poate fi mai avantajos.

Transportul cu autobuzul si tramvaiul

Oyster Card si Travelcard sunt valabile atat pentru transportul cu metroul, London Overgorund si DLR cat si pentru transportul cu autobuzul si tramvaiul.

Pretul unui bilet intreg de autobuz: £2.00

Pretul unei calatorii cu cardul Oyster: £1.20

Plafonul zilnic de pret cu cardul Oyster: £3.90

Preturile pentru Travelcard se gasesc in tabelele de mai sus. Pentru autobuze insa, nu mai conteaza ce zone acopera cardul tau de transport, astfel incat chiar daca ai un Travelcard pentru zonele 1-2 este valabil si in zona 6 cand calatoresti cu autobuzul.

Exista si permise speciale doar pentru autobuze si tramvaie: Bus and tram passes. Ele te vor avantaja doar daca intentionezi sa mergi doar cu autobuzul sau tramvaiul prin Londra. Preturi permise de autobuz si tramvai:

Daca nu stai mai mult de doua saptamani in Londra recomandarea noastra ramane in continuare cardul de transport Travelcard. Este mult mai simplu de folosit,  acopera majoritatea mijloacelor de transport si beneficiezi si de oferte speciale.

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu