Harti obiective turistice Londra

Pentru a te ajuta in planificarea vacantei la Londra, iata cateva variante de harti turistice ale capitalei britanice:

1. Harta obiectivelor turistice din centrul Londrei

(click pe imagine pentru a descarca harta in format .pdf)

2. Harta obiective turistice si linii de metrou Londra

(click pe imagine pentru a descarca harta in format .pdf)

3. Harta obiective turistice si linii de autobuz Londra

(click pe imagine pentru a descarca harta in format .pdf)

4. Harta interactiva a Londrei

(apasa +/- in colt pentru zoom in sau zoom out)

5. London Steet View

Poti vizita Londra fara sa te deplasezi pana acolo si fara sa platesti nimic! Foloseste street-view cu ajutorul sagetilor si +/- pentru a te apropia sau departa. Te poti plimba in voie pe strazile Londrei si poti vedea cele mai importante atractii. Trage efectiv de imagine cu mouse-ul pentru a o invarti 360 de grade.

Oferte speciale in Londra

London Pass, 2 for 1 London sau Discount Britain sunt doar cateva din ofertele speciale de care poti profita cand vizitezi Londra. Daca ai un buget limitat, nu ar trebui sa le treci cu vederea. Despre ce este vorba?

London Pass

London Pass este un card  care permite posesorului sa viziteze gratuit 56 de atractii turistice din Londra.  Se activeaza la prima folosire (indiferent de data la care a fost cumparat) si apoi ramane valabil pentru o anumita perioada. Poti opta pentru o durata de valabilitate de 1, 2, 3 sau 6 zile, in functie de cat timp vei sta in Londra si ce iti propui sa vezi. Poti cumpara un London Pass online de la www.londonpass.com sau in Londra, din aeroporturi, din majoritatea statiilor de metrou si a garilor.

Pe langa atractiile turistice, London Pass ofera discounturi si la anumite restaurante si magazine. Descarca aici lista completa a atractiilor, restaurantelor si magazinelor acoperite de London Pass. London Pass ofera posibilitatea de a fi utilizat si drept card de transport prin London Pass + Travel card, pretul fiind insa mai mare decat in cazul celui folosit doar pentru vizitat. Acest card ofera gratuitate pentru un numar nelimitat de calatorii cu metroul, autobuzul, tramvaiul, Docklands Light Rail si London Overground, in zonele 1-6, pe perioada in care este valabil.

Iata care sunt preturile unui London Pass:

Si preturile unui London Pass + Travel:

Foarte multi turisti isi pun problema daca se merita intr-adevar sa cumperi un London Pass. Pentru a decide iti recomandam sa iti faci o lista cu atractii turistice pe care vrei sa le vizitezi si pretul intreg al acestora. Consulta apoi lista atractiilor incluse in London Pass si vezi cate se regasesc si acolo, apoi vei putea decide daca intr-adevar te avantajeaza.

Tips:

  • Durata de valabilitate se refera la zile calendaristice si nu la numar de ore. De exemplu, cardul a fost cumparat pentru o perioada de 3 zile si a fost activat (utilizat prima oara) luni la ora 16:00. Data maxima pana la care poate fi folosit este miercuri, ora 0:00 si nu joi ora 16:00. London Pass+Travel poate fi utilizat de la ora 9:30 AM din ziua in care a fost cumparat pana la ora 4:30 AM in ziua urmatoare expirarii cardului.
  • Alte avantaje ale cardului London Pass sunt ghidul turistic gratuit pe care il primesti la achizitionare si faptul ca nu trebuie sa stai la cozile de la casele de bilete (in sezonul de varf vei aprecia mult acest avantaj)
  • Daca esti student beneficiezi oricum de reduceri la intrarile la atractiile din Londra. Consulta site-urile principalelor atractii pentru a vedea daca se merita sa cumperi un London Pass sau te descurci cu reducerile pe care le primesti oricum. De asemenea e important de stiut ca foarte multe muzee si monumente din Londra se viziteaza gratuit

Discount Britain

E foarte simplu si nu costa nimic:  economisesti cu pana la 20% la atractiile din Londra. Intra la https://www.discountbritain.net/, tipareste pagina pe care o vezi si ia-o cu tine. In pagina se gaseste un cod (smartsave code) pe care trebuie sa il arati la ghiseul de bilete de la atractiile turistice din Londra, pentru a obtine reducerea pentru tine si pana la inca 5 prieteni, cu o singura pagina. Descarca aici lista completa a atractiilor acoperite de Discount Britain.

2 for 1 London

Pentru a beneficia de oferta 2 for 1 London trebuie sa ai un bilet de tren  sau un card de transport public – Travelcard, cumparate de la ghiseele National Rail (un Travelcard cumparat din statiile de metrou nu este valabil pentru aceasta oferta). O alta conditie pentru a fi valabile este sa fie imprimate cu simbolul National Rail. Poti beneficia de aceasta oferta pe perioada de valabilitate a cardului de transport, de exemplu o zi, sapte zile sau o luna.  2 for 1 London include peste 100 de oferte “doi la pret de unul” ce includ  atractii celebre cum ar fi Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud’s sau The Tower of London, parcuri de distractii dar si hoteluri si restaurante. Gasesti aici lista completa a celor peste 100 de oferte London 2 for 1.

Cum sa calatoresti ieftin in Londra

Daca ti-ai propus sa vizitezi Londra, transportul in comun este cea mai convenabila solutie pentru a traversa metropola in lung si in lat. Totusi, comparativ cu Bucurestiul, transportul public londonez este foarte scump, asa incat nu ar strica niste sfaturi pentru a mai reduce costurile.

Transportul cu metroul, DLR si London Overground

Exista destul de multe variante pentru calatoria cu metroul care uneori par complicate pentru turisti. Este foarte important de stiut ca oricare dintre aceste variante are pretul variabil in functie de numarul de zone traversate cu metroul. Harta metroului londonez are delimitate mai multe zone concentrice, incepand cu centrul Londrei care este zona 1. Cu cat traversezi mai multe zone mergand spre marginile orasului, cu atat calatoria ta va costa mai mult. De obicei turistii care viziteaza Londra pentru cateva zile nu au nevoie sa acopere mai mult decat zonele 1 si 2, intrucat majoritatea atractiilor turistice ale Londrei sunt concentrate in centrul orasului.

Variantele pe care le ai la dispozitie pentru transportul cu metroul sunt urmatoarele: un bilet valabil pentru o calatorie unica, cardul de transport si cardul Oyster.

Biletul pentru calatorie unica se plateste cash de fiecare data si costa:

In cazul in care biletul tau nu acopera toate zonele pe care le traversezi este posibil sa fii amendat. Daca vrei sa maresti raza de acoperire, poti cere o extindere a biletului (ticket extension), platind practic diferenta pana la un bilet care acopera zona dorita. In general biletele separate nu sunt avantajoase ca si costuri. Situatiile in care economisesti bani cumparand un bilet sunt acelea in care ai nevoie doar de o calatorie dus (de exemplu cand pleci spre aeroport) sau vrei sa calatoresti o data intr-o zona pe care cardul de transport (Travelcard) nu o acopera.

London Travelcard (Cardul de transport)

Este abonamentul sau cardul de transport original al londonezilor. Este mult mai simplu de folosit decat Oyster Card datorita schemei simplificate de preturi, dar nu neaparat si mai economic. Pentru un Travelcard platesti o singura data si include calatorii nelimitate  pentru perioada specificata pentru care ai platit: o zi, 7 zile, o luna sau un an. In functie de perioada zilei, exista Anytime Day Travelcards valabile de la 4:30 dimineata pana la 4:30 in dimineata zilei urmatoare si Off-Peak Travelcards care nu acopera perioada de varf a diminetii in care metrourile sunt de obicei foarte aglomerate (sunt valabile deci de la 9:30 pana la 4:30 in dimineata zilei urmatoare).

*Tips: Nu uita: chiar daca pe cardul tau scrie de exemplu ca expira pe 11 August, el va fi valabil pana la 4:30 dimineata si pe 12 August.

Poti cumpara un Travelcard de la : ghisee de ziare, chioscuri care afiseaza simbolul Travelcard, ghiseele din statiile de metrou, automatele de bilete din statiile de metrou, ghisee de bilete in gari (National Rail ticket offices), birouri de informare pentru turisti.

Avantaje:

  • Cardurile de transport se pot folosi in orice statie de metrou, spre deosebire de Oyster pentru care nu exista aparate speciale in toate statiile.
  • Exista oferte speciale pentru detinatorii de Travelcards, cum ar fi London 2 in 1 care ofera intrarea pentru doua persoane la pret de una la diferite atractii turistice, hoteluri si restaurante din Londra.

Preturi Travelcard

Cardul Oyster

A fost introdus in 2003 pentru a creste viteza si eficienta transportului public in Londra, fiind folosit astazi de majoritatea londonezilor. Este de fapt o cartela electronica ce poate fi reincarcata periodic cu anumite sume de bani de catre posesorul ei. De fiecare data cand acesta efectueaza o calatorie, suma aferenta calatoriei este scazuta din creditul cartelei. Pe termen lung, cardul Oyster este cea mai ieftina varianta pentru calatoria cu metroul. Poti cumpara un card Oyster in varianta”PrePay”,  numit si  Visitor Oyster Card, avand deja £10 sau £15 credit sau un Oyster Card gol,  ambele putand fi reincarcate ulterior de cate ori doresti.  Pentru a avea un Visitor Oyster Card este nevoie de un depozit de £2 pe care le vei primi inapoi la inchiderea cardului in timp ce pentru un Oyster Card normal ai nevoie de £3 depozit.

Un avantaj al cardului Oyster sunt plafoanele zilnice de pretPrice Caps – la odata ce ai consumat o anumita suma de pe card, oricate calatorii vei mai face apoi acestea nu se vor mai scadea din creditul de pe card. Cu alte cuvinte, nu poti cheltui mai mult decat plafonul maxim zilnic, acesta fiind in prezent fixat la nivelul pretului cardului de transport pentru o zi (One Day Travelcard). Pentru a te asigura ca se aplica plafonul de pret, la fiecare calatorie trebuie sa validezi cardul Oyster atat la inceput cat si la sfarsit. Cardurile Oyster au de asemenea  o delimitare a preturilor in functie de perioada zilei in care calatoresti: Peak (perioada de varf) se considera intervalul 6:30-9:30 dimineata si 4:00-7:00 dupa-amiaza, de luni pana vineri, iar tarifele Off-Peak se aplica in restul zilelor lucratoare si in timpul weekendului.

Partea interesanta la Oyster card este ca poti incarca pe el un card de transport (Travelcard). Avantajul este ca daca vei dori sa calatoresti intr-o zona care nu este acoperita de Travelcard, vei putea plati o calatorie cu cardul Oyster la tarif redus, pe cand daca ai fi avut un Travelcard clasic ar fi trebuit sa mai cumperi un bilet la pret intreg.

Concluzii:

Daca esti turist in Londra vei calatori cel mai mult in zonele 1 si 2. Atat cu cardul de transport (Travelcard) cat si cu Oyster vei plati aceeasi suma maxima intr-o zi, pentru un numar nelimitat de calatorii. Avand in vedere ca probabil vei calatori cu metroul mai multe zile consecutiv, Travelcard este o optiune mai buna si mai simplu de utilizat. Travelcard este de preferat pentru turisti si datorita faptului ca perioada de varf este mai restransa decat la cardul Oyster, asa ca dupa ora 9:30 poti calatori linistit toata ziua fara sa iti mai faci probleme daca te afli in interval orar Peak sau Off-Peak. Tot un plus pentru turistii care au un Travelcard sunt ofertele London 2 in 1 cu care ai reduceri la atractii turistice. Daca stai cel putin 7 zile in Londra este  avantajos si un Travelcard de 7 zile incarcat pe un card Oyster, doar ca nu mai poti beneficia de ofertele London 2 in 1. Daca planuiesti sa mergi mai mult pe jos prin Londra si mai putin cu transportul public, un card Oyster poate fi mai avantajos.

Transportul cu autobuzul si tramvaiul

Oyster Card si Travelcard sunt valabile atat pentru transportul cu metroul, London Overgorund si DLR cat si pentru transportul cu autobuzul si tramvaiul.

Pretul unui bilet intreg de autobuz: £2.00

Pretul unei calatorii cu cardul Oyster: £1.20

Plafonul zilnic de pret cu cardul Oyster: £3.90

Preturile pentru Travelcard se gasesc in tabelele de mai sus. Pentru autobuze insa, nu mai conteaza ce zone acopera cardul tau de transport, astfel incat chiar daca ai un Travelcard pentru zonele 1-2 este valabil si in zona 6 cand calatoresti cu autobuzul.

Exista si permise speciale doar pentru autobuze si tramvaie: Bus and tram passes. Ele te vor avantaja doar daca intentionezi sa mergi doar cu autobuzul sau tramvaiul prin Londra. Preturi permise de autobuz si tramvai:

Daca nu stai mai mult de doua saptamani in Londra recomandarea noastra ramane in continuare cardul de transport Travelcard. Este mult mai simplu de folosit,  acopera majoritatea mijloacelor de transport si beneficiezi si de oferte speciale.

The TUBE sau Metroul din Londra

Metroul din Londra ar putea foarte bine sa fie inclus in lista atractiilor turistice ale metropolei britanice. Deschis in 1863, a fost prima retea de trenuri subterane din lume iar in 1890 au fost introduse pentru prima data trenuri electrice. Cu 270 de statii si peste 400 de kilometri de sine, London Underground sau Tube cum este denumit in limbajul colocvial, este astazi cel mai mare sistem de metrou ca si intindere, dupa cel din Shanghai. Daca nu curiozitatea atunci cu siguranta necesitatea te va determina sa descoperi metroul din Londra, pentru ca in prezent este cel mai rapid si convenabil mijloc de transport din capitala britanica.

Trebuie sa stii ca britanicii nu se refera aproape niciodata la metrou folosind cuvintele “subway” sau “metro“, asa ca pentru a te descurca usor cel mai bine ar fi sa folosesti “underground” sau “tube” (porecla aceasta vine de la aspectul circular al tunelelor prin care circula metroul). Intrarile la metrou sunt foarte usor de recunoscut dupa simbolul distinctiv in combinatie de rosu si albastru.

Metroul din Londra are 11 linii diferentiate prin culorile cu care sunt reprezentate pe harta (click pe imagine pentru a descarca harta metroului din Londra in format pdf):

Bakerloo Line

Central Line

Circle Line 

District Line

Jubilee Line

Hammersmith & City Line

Metropolitan Line

Northern Line

Piccadilly Line

Victoria Line

Waterloo & City Line

Reteaua de metrou acopera mare parte din Londra, facand legatura si cu zone invecinate cum ar fi Essex, Hertfordshire sau Buckinghamshire . Harti gratuite ale metroului gasesti incepand cu holurile aeroporturilor si terminand cu toate statiile de metrou din Londra (ba chiar le gasesti si imprimate pe tot felul de suveniruri cum ar fi cani sau tricouri). Daca pentru inceput ti se pare complicat sistemul de metrou, poti folosi instrumentul de planificare a calatoriilor: Journey Planner aflat pe site-ul regiei care administreaza transportul public in Londra (Transport for London).

Sfaturi practice pentru calatoria cu metroul:

  • Stai pe partea dreapta: este o regula nescrisa a londonezilor care mai nou este prezenta si in scris pe placute plasate langa scarile rulante; partea stanga este dedicata celor care vor sa urce sau sa coboare in viteza
  • Evita orele de varf: cu siguranta nu vrei sa te afli in metrou intre 7:30 si 9:30 dimineata sau intre 4:30 si 6:30 dupa-amiaza. Aglomeratia de la metroul londonez face ca uneori sa fie restrictionat accesul in statii sau ca metroul sa nu opreasca intr-o statie daca aceasta este supraaglomerata
  • Metroul nu circula 24 de ore:  in timpul saptamanii trenurile pornesc la ora 5:00 dimineata de la capatul liniilor, ajungand pana la 5:30 si in statiile centrale. Sambata dimineata programul incepe de la ora 7:00. Programul de circulatie al metrourilor se incheie zilnic undeva intre 11:30 si 12:30 noaptea. Gasesti aici orarul pentru primul si ultimul metrou, pentru toate linile. Nu te ingrijora daca nu te poti intoarce la hotel cu metroul, exista destule autobuze de noapte in Londra.
  • Nu lasa ziarele pe scaunele din metrou: exista multe ziare gratuite la metrou dar ai grija sa le iei cu tine atunci cand cobori, altfel poti primi chiar o amenda pentru “littering” (aruncarea gunoiului in spatii nepermise)
  • “Mind the gap“: cu alte cuvinte ai grija la spatiul dintre metrou si marginea platformei – este un sfat pe care il vei auzi foarte des in timpul calatoriei cu metroul in Londra
  • Lucruri interzise: fotografiile cu blitz, fumatul, consumul de bauturi alcoolice sunt interzise atat in statii cat si in interiorul trenurilor

Exista foarte multe semne si indicatii in statiile si pasajele de metrou, asa incat nu va fi greu sa gasesti ghiseele si automatele de bilete, platforma unde poti lua metroul dorit sau iesirile. Platformele si trenurile  sunt descrise prin numele liniei alaturi de indicatia punctelor cardinale in directia carora circula (est-eastbound sau  vest-westbound, nord-northbound sau sud-southbound). Poti recunoaste trenurile si dupa statia finala afisata pe panouri. Trenurile sosesc la intervale foarte scurte de timp: 2 minute in medie.

Citeste totul despre biletele de metrou si cum poti calatori ieftin in Londra AICI:

Cum sa calatoresti ieftin in Londra

Imagini de la metroul din Londra:

Transport aeroportul Orly Paris

Trenuri

Exista trei trenuri pe care le poti lua: Orlyval, RER-ul si metroul.

Trenurile Orlyval iti fac legatura intre cele doua terminale ale aeroportului si statia RER, Antony , pe linia B. De acolo vei putea urmatorul RER catre centrul Parisului. Un bilet intreg costa 9,85 euro si acesta este valabil si pentru Orlyval si RER, dar si pentru metrou.

Cumpara-ti bilet de la chioscurile RATP Orlyval si Orlybus si apoi urca scarile catre statie. Pastreaza biletul cu tine pe tot parcursul calatoriei.

Daca vrei sa ajungi din Orly la Charles de Gaulle, atunci cumpara un bilet pentru CDG – Roissy si ia trenul B3 din statia Antony. Niciun alt tren nu circula in acea directie.

Daca vii dinspre Paris si vrei sa ajungi la aeroportul Orly, ia orice tren care ajunge in statia Saint-Rémy-lès-Chevreuse si apoi poti sa faci legatura cu Orlyval.

Detalii:

  • trenurile Orlyval circula la interval de numai cateva minute, intre orele 6:00 si 23:00. Calatoria pana in Paris dureaza 35-45 de minute.
  • biletul Paris Visit pentru toate zonele este valabil pe acest tren, nu si biletul pentru zonele 1-3.
  • poti cumpara bilet direct catre Orly de la orce statie de RER sau metrou. Spuneti la casa de bilete Orly avec Orlyval si caserita va va da un bilet intreg.

Autobuzele Air France

Liniile 1* ale Air France fac legatura intre terminalele de sud si de vest ale aeroportului si garile Montparnasse,  Invalides si Étoile. Cursele se fac la interval de 15 minute, intre orele 6:00 si 23:30. Liniile fara asterisc nu circula decat pana la gara Montparnase.

Taxa pentru liniile 1 si 1* este de 11,50 euro pentru o singura calatorie, iar pentru una dus-intors, 18,50 euro. Copiii de la 2 la 11 ani circula cu 5,50 euro pe calatorie. Autobuzele sunt dotate cu aer conditionat si spatiu pentru depozitarea bagajelor. Poti cumpara bilete direct de la sofer sau de la casele de bilete Cars Air France. Calatoria dureaza de obicei in jur de 50 de minute.

Linia 3 face legatura intre Orly si Charles de Gaulle. Cursa dureaza de obicei 50 de minute si costa 19 euro pentru adulti si 9,50 euro pentru copii.

Orlybus

Autobuzele de la RATP fac legatura intre cele doua terminale si statiia de metrou si de RER de la Denfert-Rochereau. Taxa pe o calatorie este de 6,40 euro, iar durata este de 30 de minute. Cursele se fac intre orele 6:00 si 23:30. Iti poti cumpara biletele direct de la sofer sau de la casele de bilete RATP.

Microbuzele pentru statia RER, Linia C

Aceste microbuze leaga cele doua terminale de statia RER Pont de Rungis. De pe linia C poti lua un tren care sa te duca pe malul stang, la garile Austerlitz, St-Michel/Nôtre-Dame, Invalides si Turnul Eiffel. Microbuzele circula din 15 in 15 minute, iar o calatorie dureaza in jur de 35 de minute. Taxa de 6 euro este valabila atat pentru tren cat si pentru microbuze.

Taxi

Pentru o calatorie cu taxiul, te poti astepta sa platesti pana la 40 de euro pana in centrul orasului, la care se adauga bacsisul de 10%. O calatorie poate dura intre 30 si 90 de minute, in functie de trafic.

Alte mijloace de transport

Acestea te pot duce pana la hotelul unde te-ai cazat pentru un pret cuprins intre 17 si 27 de euro, in functie de cate persoane sunt in masina, la care se adauga si o taxa de 3 euro inainte de ora  5:00 si dupa orele 20:00. Transportul se face in masini de 7 persoane. Este bine sa iti faci rezervare cu cel putin 24 de ore inainte.

O alta firma, Parisshuttle, ofera un tarif de 12-20 de euro, in masini de 8 persoane.

Aeroportul Beauvais Paris – mijloace de transport

Aeroportul Beauvais este locul de aterizare si plecare a multor curse cu buget redus: Ryanair, Sterling, Blue Air, Norwegian Air Shuttle, si Wizzair. Aeroportul este situat in zona Tilles, chiar la iesire din orasul Beauvais, la 80 de km nord-vest de Paris.

Exista cateva metode prin care poti ajunge in Paris din aeroport.

Autobuz

Este cel mai bun mijloc de transport, deoarece autobuzele circula intre aeroport si zona Maillot din Paris zilnic. Fiecare transport spre Paris pleaca dupa 20 de minute de la sosirea fiecarui avion si cele dinspre Paris spre aeroport, cu trei ore inainte de imbarcare. Taxa de transport este de numai 14 euro si dureaza 80 de minute.

Pentru Paris, iti poti achizitiona bilete direct de la chioscul din afara aeroportului. Nu sunt acceptate carti de credit. Autobuzul te va duce pana in nordul zonei Hotelului Concorde-La Fayette la Portul Maillot. Din parcare, trebuie sa faci dreapta si sa mergi spre Centrul de Congres din Paris si acolo vei gasi o gura de metrou si o statiei pentru trenurile RER.

Pentru plecarile din Paris, trebuie sa iesi din statia RER sau de la metrou, din Portul Maillot si sa te duci spre partea de nord a Hotelului La Fayette. Peste drum se poate vedea o parcare. Biletele le poti achizitiona direct de la sofer. Este bine sa ajungi cu cel putin 3 ore si un sfert inainte de plecarea avionului tau, sau chiar si mai devreme, pentru a te asigura ca vei prinde un autobuz.

Este bine sa iti cumperi biletele direct de pe internet, cu ajutorul unei carti de credit. Intra pe aeroportbeauvais.com.

Tren

Curse ale SNCF, Serviciul Cailor ferate Franceze, circula intre Gara de Nord si Beauvais. Calatoria dureaza insa o ora si apoi trebuie sa mai faci un drum de 15 minute de la gara pana la aeroport. Asa ca mai bine iei autobuzul.

Microbuze

Exista curse cu masini de 7 locuri, de la aeroport si pana la orice hotel din Paris. Partea proasta este ca sunt de cateva ori mai scumpe decat tariful de la autobuz.

Taxi

O cursa pana in Paris te costa intre 120 si 160 de euro, ceea ce poate varia in functie de timpul zilei. Insa, daca iti permiti o astfel de cursa, sigur nu vei calatori cu buget redus.

Sainte-Chapelle – centrul monumentelor nationale

Saint-Chapelle este cea mai faimoasa capela din Paris. A fost construita in secolul XIII la comanda lui Louis al IX-lea, pentru a gazdui ramasitele amintirii lui Iisus – coroana de spini, pe care Saint Louis a primit-o de la regele Constantinopolului. O bijuterie a arhitecturii gotice, este in principal cunoscuta pentru cele 16 vitralii dintre care unul in forma de trandafir, formand un adevarat perete de lumina. Acestea ocupa o suprafata de 600 de metrii patrati si sunt originale in proportie de 65%.

Situata in Ile de la Cite, capela este probabil opera lui Pierre de Montreuil, unul dintre marii arhitecti ai stilului gotic. Capela este construita pe doua nivele. Cel inferior este dedicat Fecioarei Maria, iar cel superior cuprinde vitralii si sculpturi.

Capela este deschisa zilnic intre orele 09.30-00.30 si 02.15-06.00, din Martie pana in Octombrie, si intre orele 09.00-00.30 si 02.15-05.00, din Noiembrie pana in Februarie.

Biletul de intrare este de 8 euro, insa profesorii si studentii beneficiaza de o reducere de 3 euro. De asemenea se fac reduceri si pentru grupuri organizate – 6 euro.

Intrarea este libera pentru persoanele cu dizabilitati, in prima Duminica a fiecarei luni, din noiembrie pana in martie. Persoanele sub 18 ani au intrare libera.

Cum ajungi la Disneyland Paris

Cum ajung la Disneyland Paris?

Statiunea Disneyland (Disneyland Resort Paris) este situata in districtul Marne-la-Vallée, o regiune cu cateva orasele in valea Marne, din estul Parisului. Aflat la 32 de kilometri distanta de Paris, Disneyland, una dintre cele mai vizitate locatii din lume, este extrem de bine conectata cu capitala Frantei si cu majoritatea oraselor din provincie dar si cu cele mai mari orase europene.

Cu masina

Cea mai rapida cale pentru a ajunge la Disneyland din Paris este autostrada A4 (l’Autorute de l’Est) in directia Metz-Nancy. Paraseste autostrada la iesirea 14, unde vei intalni semnul “Parcs Disney”. Urmeaza in continuare semnele care te vor ghida catre destinatia dorita: parcarea destinata parcurilor de distractii, hotelurile Disney sau hotelurile Val de France.


View Larger Map

Cu metroul/RER

Trenurile RER sunt cea mai ieftina si rapida solutie daca stai in Paris si vrei sa faci o incursiune la Disneyland sau daca esti cazat la hotelurile Disney si vrei sa vizitezi Parisul. Calatoria dureaza aproximativ 35-40 de minute, avand avantajul ca trenurile nu asteapta deloc in trafic si circula la intervale regulate pana seara tarziu. Ia un tren RER care circula pe linia A si coboara la statia Marne-la-Vallée/Chessy, aflata la 2 minute de mers pe jos de intrarea in Parcuri si in apropiere de hoteluri. Atentie: linia A (semnalata de obicei cu rosu pe hartile RER) se bifurca la iesirea din Paris. De aceea, atunci cand te urci in tren, asigura-te ca semnalul luminos arata A4, directia Marne-la-Vallée/Chessy.

Pretul unui bilet RER pana la Disneyland variaza in functie de zona in care te imbarci din Paris. O calatorie dus, standard ar trebui sa fie in jur de 6,50 euro. Nu exista bilete dus-intors dar ar fi o idee buna sa iti cumperi si bilet de intoarcere inca de la inceput. Citeste mai mult despre trenurile RER din Paris.

De la gara exista servicii regulate de transport cu microbuzul pana la hoteluri.

Cu trenul

Trenurile de mare viteza TGV ofera calatorii rapide si de inalta clasa din majoritatea oraselor mari ale Frantei si cateva orase europene catre Disneyland Paris. Gara se afla chiar in inima statiunii iar de acolo exista servicii de transfer (shuttle) catre hoteluri. Biletele TGV sunt insa mai scumpe.

Daca ajungi cu unul din trenurile SNCF ale Frantei in Paris, este foarte simplu sa mergi cu metroul/trenurile RER pana la Disneyland.

  • Din Gare de l’Est: ia metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si coboara la Les Halles sau Chatelet unde poti face legatura cu RER linia A.
  • Din Gare du Nord: ai trei variante pentru a face legatura cu linia A a trenurilor RER. Poti lua metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si va trebui sa cobori la Les Halles sau Chatelet. O a doua varianta ar fi sa iei un tren RER pe linia B in directia Robinson sau Saint-Rémy lès-Chevreuse si sa cobori la Chatelet-les-Halles pentru a schimba cu linia A. De asemenea poti merge pe linia D cu un tren RER in directia Malesherbes sau Melun, urmand sa cobori tot la Chatelet-les-Halles pentru linia A.
  • Din Gare de Lyon: poti lua direct un tren RER pe linia A in directia Marne-la-Vallée / Chessy Parc Disneyland”
  • Din Gare d’Austerlitz: mergi cu metroul pe linia 5, in directia Bobigny Pablo Picasso, coboara la Bastion si continua calatoria cu un metrou pe linia 1, directia Chateau de Vincennes. Coboara la Gare de Lyon de unde poti lua un tren RER pe linia A.
  • Din Gare Montparnasse: poti lua metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si va trebui sa cobori la Les Halles sau Chatelet, unde poti schimba cu RER – linia A.
  • Din Gare Saint-Lazare: mergi cu metroul pe linia 3 in directia Gallieni si coboara la statia Havre-Caumartin, care este conectata printr-un pasaj cu statia Auber de unde poti lua un tren RER – linia A catre Disneyland.
  • Din Gare Saint-Denis: ia un tren RER pe linia D in directia Malesherbes sau Melun si coboara la Chatelet-les-Halles pentru a face legatura cu linia A

Cu avionul

Cea mai simpla dar si cea mai costisitoare varianta ar fi sa iei un taxi pana la Disneyland. De exemplu o calatorie de la aeroportul Charles de Gaulle – Roissy pana la Disneyland poate costa de la 45 de euro in sus (in functie de trafic).

La polul opus, cea mai ieftina si rapida varianta de transport catre Disneyland Paris sunt trenurile RER pe care le poti lua de la aeroporturile principale, cu mentiunea ca va trebui sa schimbi cel putin odata trenul pentru a merge pe linia A pana la statia Marne-la-Vallée/Chessy.

Daca aterizezi pe unul dintre aeroporturile internationale Charles de Gaulle (Roissy), Orly sau Beauvais, exista un serviciu de transfer direct catre Disneyland numit VEA Shuttle sau VEA Navette. Autocarele circula in toate zilele saptamanii, la intervale de 30 pana la 45 de minute (chiar 20 de minute la ore mai aglomerate). Exceptie face aeroportul Beauvais, de unde autocarele pleaca doar la orele: 10:00, 13:30, 19:00. O calatorie dureaza aproximativ 45 de minute la care se adauga urcarile si coborarile in statiile in care opresc autocarele (calatoria intre aeroportul Beauvais si Disneyland dureaza 2 ore si 30 de minute).

Pretul unei calatorii cu VEA este:

  • De la aeroportul Charles de Gaulle sau Orly la Disneyland: 18 euro pentru adulti, 15 euro copii sub 12 ani
  • De la aeroportul Beauvais la Disneyland: 30 euro pentru adulti, 24 euro copii sub 12 ani

Rutele autocarelor VEA:

Beauvais – CDG ==> Disneyland Paris

  1. Aeroportul Beauvais – in fata terminalului
  2. Roissy CDG – terminalul 2E / 2F
  3. Disney Hotel Newport Bay Club
  4. Disney Hotel Sequoia Lodge
  5. Disney Hotel Santa Fe
  6. Disney Hotel Cheyenne
  7. Disney Hotel New-York
  8. Statia de autobuz
  9. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> CDG – Beauvais

  1. Statia de autobuz
  2. Disney Hotel Cheyenne
  3. Disney Hotel Santa Fe
  4. Roissy CDG – terminalul 2E / 2F
  5. Aeroportul Beauvais – in fata terminalului

Orly ==> Disneyland Paris

1. Orly Sud – Statia de autobuz – Platforma 2
2. Orly Ouest – Nivelul 0 – Poarta I
3. Disney Hotel Newport Bay Club
4. Disney Hotel Sequoia Lodge
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Cheyenne
7. Disney Hotel New-York
8. Statia de autobuz
9. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> Orly

1. Disneyland Hotel
2. Statia de autobuz
3. Disney Hotel New-York
4. Disney Hotel Cheyenne
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Sequoia Lodge
7. Disney Hotel Newport Bay Club
8. Orly Ouest – Nivelul 0 – Poarta I
9. Orly Sud – Statia de autobuz – Platforma 2

Roissy-CDG ==> Disneyland Paris

1. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/Sosiri
2. Terminalul 1 – nivelul Sosiri-Poarta 30
3. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
4. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
5. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
6. Disney Hotel Newport Bay Club
7. Disney Hotel Sequoia Lodge
8. Kyriad Hotel
9. Vienna International Magic Circus
10. Vienna International Dream Castle Hotel
11. Thomas Cook Explorers Hotel
12. Disney Hotel Santa Fe
13. Disney Hotel Cheyenne
14. Disney Hotel New-York
15. Statia de autobuz
16. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> Roissy-CDG

1. Disneyland Hotel
2. Statia de autobuz
3. Disney Hotel New-York
4. Disney Hotel Cheyenne
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Sequoia Lodge
7. Disney Hotel Newport Bay Club
8. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
9. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
10. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
11. Terminalul 1 – nivelul de Sosiri-Poarta 30
12. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/Sosiri

SI:

1. Kyriad Hotel *
2. Vienna International Magic Circus *
3. Vienna International Dream Castle Hotel *
4. Thomas Cook Explorers Hotel *
5. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
6. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
7. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
8. Terminalul 1 – nivelul Sosiri-Poarta 30
9. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/Sosiri

Featured Articles

Meniu