Transportul cu metroul in Paris

Desi recomandam mersul pe jos pentru a te bucura din plin de frumusetile Parisului, metroul este o solutie foarte buna pentru a salva timp sau pentru trasee mai lungi. Cu 16 linii, 380 de statii si mai mult de 211 kilometri de sine, metroul din Paris este al doilea sistem de metrou ca marime din Europa (si asta fara sa includem RER, o retea de transport subteran pentru cei care fac naveta, inclusa si ea in “Metro”).

Metro Paris

Desi “Paris Metro” este unul dintre cele mai vechi din lume (a fost inaugurat in 1900), se poate compara cu omologii sai mai noi din alte orase europene. Trenurile sunt curate, se asteapta foarte putin in statii, infractiunile sunt rar intalnite (exceptand furturile mici din buzunare) si cu siguranta nu vei gasi un mod mai rapid de a te deplasa prin Paris. Comparand cu metroul bucurestean, s-ar putea sa gasesti metroul parizian invechit, insa este o parte importanta  a Parisului si expresie a stilului de viata al parizienilor. Poate ti se va parea interesant sa vezi ce citesc, ce muzica asculta, despre ce vorbesc sau chiar sa compari modul lor de a se comporta in transportul public cu cel al romanilor.

Indicatii practice

Intrarile la metrou in Paris sunt marcate cu un “M” mare, de culoare galbena. Cele 16 linii sunt numerotate de la 1 la 14, cu 3 bis si 7 bis. O calatorie intre statii dureaza aproximativ 2 minute, iar pentru conexiuni poti astepta in statie pana la 5 minute. Harti (in toate formele si dimensiunile) ale transportului public se gasesc la orice ghiseu de bilete sau de informatii, fiind gratuite. Harti mari se gasesc si pe platformele de metrou si in trenuri. Vei avea nevoie de ele cu siguranta, mai ales daca abia faci cunostiinta cu metroul parizian. Labirintele intortocheate si multitudinea de linii pe care se circula iti pot da la inceput senzatia de haos, dar nu uita ca o risipa de timp, ci un mod de a descoperi Parisul.

Metroul circula in fiecare zi, inclusiv sarbatorile, intre orele 6:00 si 00:30. Mai nou, intreg serviciul de metrou functioneaza vinerea si sambata noaptea pana la ora 2:15.

Paris Metro

Biletele si carnetele de metrou

Bilet metrou ParisBiletul clasic de metrou este practic o bucata alba de carton, cu o banda magnetica. Pretul unui bilet simplu este 1,60 euro, fiind eliberat de RATP (regia autonoma de transport a Parisului).  Pentru a-l cumpara, cere “un billet, s’il vous plait“.

Poti economisi cumparand un carnet de bilete (10 bilete), care costa 11,40 euro, de la ghisee sau automatele de bilete. Cere “un carnet, s’il vous plait.”

Cu un singur bilet te poti plimba oriunde in Paris cu metroul, poti schimba liniile sau poti face conexiunea cu reteaua RER.  Poti folosi bilete din carnetul tau si pentru calatoria cu autobuzele publice iar transferurile de la un mijloc de transport la altul sunt permise (de exemplu de la trenuri la autobuze sau tramvaie). Biletul este valabil o jumatate de ora din momentul in care a fost compostat. Important: biletele cumparate de la soferii de autobuz nu permit astfel de transferuri, deci gandeste-te din timp sa iti cumperi un carnet de la un ghiseu de bilete. Pastreaza biletul in timpul calatoriei cu metroul, deoarece poti intalni un control sau , in anumite statii, vei avea nevoie de el si pentru a iesi la suprafata sau pentru a schimba liniile.

Automat de bilete la metroul din Paris

Automat de bilete la metroul din Paris

Permise de transport cu care economisesti bani

Daca intentionezi sa folosesti intens transportul in comun in Paris, te poti orienta catre cateva forme de permise de transport. De obicei insa carnetele de bilete sunt cea mai viabila varianta, mai simplu de cumparat, pot fi impartite de mai multe persoane si ,daca nu calatoresti foarte mult cu transportul public, sunt chiar mai ieftine.

Paris Visite: este un permis pentru turisti care poate fi valabil pentru una, doua, trei sau cinci zile calendaristice. Pretul depinde si de ce zone doresti sa acopere permisul tau. Copii intre 4 si 11 ani primesc reducere 50%  (cei sub 4 ani calatoresc gratuit.

Mobilis: este un permis valabil o zi calendaristica. Din nou, pretul variaza in functie de ce zone doresti sa acopere. Daca te intereseaza sa vizitezi centrul orasului, Zona 1 va fi de ajuns.

Carte Orange: pentru acest permis ai nevoie de o poza tip pasaport. Poate lua doua forme: carte hebdomadaire valabil de luni pana duminica (o saptamana) si carte mensuelle , valabil pentru o luna. Important: Carte Orange este inlocuit treptat de Navigo Découverte, un card pe care poti stoca o anumita valoare de bani si pentru care ai nevoie, de asemenea, de poza tip buletin (deci poate fi folosit de o singura persoana).  Cumperi cardul Découverte cu 5 euro si il incarci cu pretul unui Carte Orange. Cardul Découverte poate fi reincarcat timp de 10 ani, deci nu il arunca atunci cand pleci spre casa; pastraza-l pentru urmatoarea calatorie la Paris.

Poti cumpara aceste permise de la statiile Metro si statiile RER, dar si din aeroporturi.

DESCARCA  AICI  HARTA  METROULUI  DIN  PARIS

(click pe imagine pentru a descarca harta in format Pdf)

Stiai ca:

In Martie 2010 IKEA si-a promovat produsele prin expunerea lor in patru statii de Metrou din Paris?

Statiile au fost mobilate asemenea unei locuinte asa incat parizienii au putut astepta sosirea metroului pe o canapea comfortabila.

You might also like

More Similar Posts

5 comentarii. Leave new

  • E impresionant cat bun simt au francezii cand vine vorba de a calatori cu transportul in comun. Mereu lasa loc pentru ca cei grabiti sa poata trece printre ei, nu se imbulzesc la coborare si se inteleg din priviri, fara sa intrebe obsesiv “Coborati la urmatoarea?”. Parisul a fost o experienta foarte faina…

  • De acord, sunt mult mai relaxati

  • Mihaela T
    30/03/2010 3:09 PM

    Eu am ramas neplacut surprinsa de cum arata metroul parizian. Totul este jalnic: mizerie, trenurile sunt foarte vechi. Inghesuiala…………..NU MI-A PLACUT DELOC!!!!

  • Am fost in Paris o saptamana in martie 2008. N-am vazut niciodata mizerie (cum spune Mihaela T), iar aglomeratie exista, ca oriunde, la orele de varf; dar chiar si atunci ce am vazut nu seamana deloc cu aglomeratiile de pe la noi sau de la Roma. Cantaretii din metro erau de pe la noi. Cei tineri au fost extrem de atenti cu noi, mai batrani, desi nu pensionari. Un singur lucru mi-a sarit in ochi, desi poate ora tarzie la care circulam era de vina: fetele oamenilor destul de triste, multi francezi de peste mari, multi africani si asiatici. Dar escrocii, cersetorii si cantaretii parca mai intotdeauna erau romani sau tigani; e drept ca bantuiau pe malul Senei si pe langa Notre Dame; jalnici… Dar metroul este formidabil, iar unele statii (Abesse de exemplu) sunt pur si simplu niste monumente demne de vizitat.

  • doresc sa merg cu baietelul meu si cu o prietana cu fetita la paris la disneyland in primavara. as dori sa stiu cum este mai bine sa luam cazare in incita parcului sau in paris?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu