Piata San Marco Venetia

In New York orice turist trebuie sa viziteze Times Square. In Londra, Piccadilly Circus si Trafalgar Square. Si in Paris trebuie neaparat vizitat Place de la Concorde. Echivalentul acestor atractii turistice din Venetia este Piazza San Marco.

Este una dintre operele arhitectonice care pot fi supra-aglomerate si totusi sa-si pastreze “demnitatea” si sa ramana animate atunci cand sunt doar cativa oameni. Fata de celelalte atractii mentionate, Piata San Marco are avantajul de a nu fi “contaminata” de automobile. Napoleon o numea “cea mai frumoasa camera pentru pictat din Europa”. Desi nu are tavan sau o canapea, este pe departe un loc mult mai placut pentru a-ti petrece timpul decat o camera de hotel. Piata este marginita de cladiri istorice si canale de apa, plina de porumbei si cafenele.

Piata San Marco Pictura

PiataSan Marco are o forma de trapezoid si astfel capata un aspect spatios. In secolul XI, piata era impartita in doua de un canal insa apoi a luat forma pe care o are si astazi. In secolul XVI au avut loc lucrari de renovare si prin anii 1700 au fost inlocuite pavelele, astfel a capatat aerul de adancime.

Piazza San Marco

Monumente si iar monumente

Daca veti privi din mijlocul pietei spre Ala Napoleonica (aripa construita de Napoleon), veti vedea Muzeul Civilizatiei Venetiene. Intorcandu-va la 90 de grade spre dreapta veti vedea Procuratie Vecchie, fosta casa a procurorilor, cea mai inalta autoritate dupa Dogi. La parterul acestei cladiri se gasesc magazine si cafenele, cea mai cunoscuta fiind Caffe Quadri .

Turnul cu ceas din dreapta poarta numele de Torre dell’Orologio si arata ora inca din anii 1499. Bolta de sub turn conduce spre Mercerie, o retea de stradute pline de magazine, toate ducand la podul Rialto.

Torre dell Orologio Venetia

Daca va veti mai intoarce inca putin veti vedea Basilica di San Marco , o capodopera bizantina ce adaposteste moastele Sfantului Marcu, protectorul Venetiei. Cladirea mareata este o capodopera plina de turnuri, domuri, mozaicuri si comori aduse din Orientul Mijlociu.

La dreapta catedralei se afla Palazzo Ducale sau Palatul Dogilor. Are o arhitectura gotica, cu foarte multe columne: o vedere inconfundabila.

Piazzeta San Marco Venetia

Intorcandu-va spre Campanile, un turn de 100 de m din secolul VIII strajuieste orasul. Acesta a fost partial reconstruit dupa ce in 1902 s-a prabusit din senin. Puteti urca in acest turn pentru o priveliste exceptionala asupra Venetiei.

Atentie: De cateva ori pe an Piazza San Marco poate fi inundata din cauza acqua alta, sau apei mari, o combinatie de flux, vant si presiune barometrica scazuta. Poduri din lemn sunt suspendate in piata pentru a permite accesul spre Basilica di San Marco. Autoritatile planuiesc ridicarea nivelului pietei pentru a evita inundarile.

Cum se ajunge la Piazza San Marco?

Puteti ajunge pe jos. Trebuie doar sa urmati semnele galbene cu Piazza San Marco de pe peretii cladirilor. De la statia de tren sau de la Piazzale Roma este un drum de 30 de minute.

Se poate ajunge insa si cu vaporasul(vaporetto). Prima linie(Vaporetto Nr.1) este de la Piazzale Roma la San Marco. Linia 2 expres porneste de la San Zaccaria si se indreapta spre San Giorgio Maggiore si in jos pe Canalul Giudecca in drum spre insula Tronchetto. Are oprire la Piazzale Roma.

You might also like

More Similar Posts

1 comentariu. Leave new

  • Am fost la Venetia,acum cateva zile m-am intors.A fost de vis,din toate punctele de vedere pe care vi le imaginati.Citez dintr-un ghid turistic cu Venetia,pe care l-am citit in timp ce ma indreptam.”Prefer o zi ploioasa la venetia ,decat cea mai frumoasa zi in orice capitala din lume”.La inceput nu mi-am dat seama exact la ce se refera.Acolo ploua foarte des,aproape zilnic,putinele stradute si trotuare se inunda si este dupa parerea mea forte frig(avand in vedere k inainte de Venetia fusesem la Roma unde trasesem niste calduri groaznice,ca atare aveam in valiza numai fuste si maieuri)
    In ciuda acestor lucruri,venetia este ceva de vis,vreau sa merg si anul care vine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu