The TUBE sau Metroul din Londra

Metroul din Londra ar putea foarte bine sa fie inclus in lista atractiilor turistice ale metropolei britanice. Deschis in 1863, a fost prima retea de trenuri subterane din lume iar in 1890 au fost introduse pentru prima data trenuri electrice. Cu 270 de statii si peste 400 de kilometri de sine, London Underground sau Tube cum este denumit in limbajul colocvial, este astazi cel mai mare sistem de metrou ca si intindere, dupa cel din Shanghai. Daca nu curiozitatea atunci cu siguranta necesitatea te va determina sa descoperi metroul din Londra, pentru ca in prezent este cel mai rapid si convenabil mijloc de transport din capitala britanica.

Trebuie sa stii ca britanicii nu se refera aproape niciodata la metrou folosind cuvintele “subway” sau “metro“, asa ca pentru a te descurca usor cel mai bine ar fi sa folosesti “underground” sau “tube” (porecla aceasta vine de la aspectul circular al tunelelor prin care circula metroul). Intrarile la metrou sunt foarte usor de recunoscut dupa simbolul distinctiv in combinatie de rosu si albastru.

Metroul din Londra are 11 linii diferentiate prin culorile cu care sunt reprezentate pe harta (click pe imagine pentru a descarca harta metroului din Londra in format pdf):

Bakerloo Line

Central Line

Circle Line 

District Line

Jubilee Line

Hammersmith & City Line

Metropolitan Line

Northern Line

Piccadilly Line

Victoria Line

Waterloo & City Line

Reteaua de metrou acopera mare parte din Londra, facand legatura si cu zone invecinate cum ar fi Essex, Hertfordshire sau Buckinghamshire . Harti gratuite ale metroului gasesti incepand cu holurile aeroporturilor si terminand cu toate statiile de metrou din Londra (ba chiar le gasesti si imprimate pe tot felul de suveniruri cum ar fi cani sau tricouri). Daca pentru inceput ti se pare complicat sistemul de metrou, poti folosi instrumentul de planificare a calatoriilor: Journey Planner aflat pe site-ul regiei care administreaza transportul public in Londra (Transport for London).

Sfaturi practice pentru calatoria cu metroul:

  • Stai pe partea dreapta: este o regula nescrisa a londonezilor care mai nou este prezenta si in scris pe placute plasate langa scarile rulante; partea stanga este dedicata celor care vor sa urce sau sa coboare in viteza
  • Evita orele de varf: cu siguranta nu vrei sa te afli in metrou intre 7:30 si 9:30 dimineata sau intre 4:30 si 6:30 dupa-amiaza. Aglomeratia de la metroul londonez face ca uneori sa fie restrictionat accesul in statii sau ca metroul sa nu opreasca intr-o statie daca aceasta este supraaglomerata
  • Metroul nu circula 24 de ore:  in timpul saptamanii trenurile pornesc la ora 5:00 dimineata de la capatul liniilor, ajungand pana la 5:30 si in statiile centrale. Sambata dimineata programul incepe de la ora 7:00. Programul de circulatie al metrourilor se incheie zilnic undeva intre 11:30 si 12:30 noaptea. Gasesti aici orarul pentru primul si ultimul metrou, pentru toate linile. Nu te ingrijora daca nu te poti intoarce la hotel cu metroul, exista destule autobuze de noapte in Londra.
  • Nu lasa ziarele pe scaunele din metrou: exista multe ziare gratuite la metrou dar ai grija sa le iei cu tine atunci cand cobori, altfel poti primi chiar o amenda pentru “littering” (aruncarea gunoiului in spatii nepermise)
  • “Mind the gap“: cu alte cuvinte ai grija la spatiul dintre metrou si marginea platformei – este un sfat pe care il vei auzi foarte des in timpul calatoriei cu metroul in Londra
  • Lucruri interzise: fotografiile cu blitz, fumatul, consumul de bauturi alcoolice sunt interzise atat in statii cat si in interiorul trenurilor

Exista foarte multe semne si indicatii in statiile si pasajele de metrou, asa incat nu va fi greu sa gasesti ghiseele si automatele de bilete, platforma unde poti lua metroul dorit sau iesirile. Platformele si trenurile  sunt descrise prin numele liniei alaturi de indicatia punctelor cardinale in directia carora circula (est-eastbound sau  vest-westbound, nord-northbound sau sud-southbound). Poti recunoaste trenurile si dupa statia finala afisata pe panouri. Trenurile sosesc la intervale foarte scurte de timp: 2 minute in medie.

Citeste totul despre biletele de metrou si cum poti calatori ieftin in Londra AICI:

Cum sa calatoresti ieftin in Londra

Imagini de la metroul din Londra:

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu