Hohensalzburg

Parti din acest castel dateaza chiar din anul 1077. Printii- arhiepiscopi ai Salzburgului au locuit aici pana in secolul 15.  Fortareata (Festung) are 120 de metri inaltime si iti ofera vederi spectaculoase ale intregului oras. Ai la dispozitie tururi ghidate indiferent de sezonul in care vizitezi Hohensalzburg.

Poti sa ajungi la castel cu funicularul din strada Festungsgasse sau pe jos de la Kapitelplatz,  de la manastirea Nonnberg sau pe cararile masivului Mönchsberg, la poalele caruia se afla Salzburgul. Ca sa ajungi pe Mönchsberg poti lua un lift de la Cafeneaua Winkler, pe care o gasesti pe  strada Gstättengasse.

Fortareata Hohensalzburg Fortareata Hohensalzburg Interior

Domul din Salzburg (Salzburger Dom)

Domul din Salzburg in forma actuala a fost reconstruit in jurul anului 1950 (primul Dom din Salzburg dateaza din anul 774, insa de atunci si pana la forma de astazi a trecut prin 8 incendii, bombardamente din al doilea razboi mondial si numeroase reconstructii).  Este cel mai mare catedrala construita vreodata in Salzburg: 122 de metri lungime si 48 metri latime. La vremea sa era cea mai mare catedrala din Imperiul Roman. Domul are 7 clopote, dintre care cel mai mare, Salvatorglocke sau Clopotul Salvarii, cantareste 14 256 de kilograme.

Este deschisa iarna de la 6:30 la 17:00 si vara de la 6:30 la 19:00.

Sazlburg Dom Sazlburg Dom Interior

Locul de nastere al lui Mozart (Mozart – Wohnhaus)

Locul unde s-a nascut (1756) si a copilarit Mozart de afla pe strada Getreidegasse. Este o oprire obligatorie pentru fanii lui Mozart si nu numai. Mai mult ca sigur daca vizitezi vara vei gasi plin de turisti aici. Muzeul contine exponate pretioase cum ar fi: vioara la care canta Mozart cand era mic copil, vioara cu care tinea Mozart concerte, clavicordul lui, portrete, scrisori si alte amintiri ale familiei Mozart.

Deschis zilnic, de la 9:00 la 17:30 (in iulie si august programul este prelungit pana la 8.

Pret bilet:

Adulti: 7 euro

Copii(6-14): 2,5 euro

Tineri (15-18): 3 euro

Daca ai cardul Salzburg intri o data gratuit.

Locul de nastere al lui Mozart Salzburg Locul de nastere al lui Mozart Salzburg 2

Mozart Residenz (locul unde a locuit Mozart)

Deoarece casa din Getreidegasse nu mai oferea destul spatiu pentru familia Mozart, acestia au inceput sa se gandeasca la gasirea unei locuinte mai incapatoare. In 1773 familia s-a mutat in sfarit in casa “Tanzmeisterhaus”, in piata numita acum Markartplatz . Aici aveau loc repetitii si adunari sociale si tot aici a compus cu frenezie Mozart multe dintre capodoperele sale.

Deschis zilnic, de la 9:00 la 17:30 (in iulie si august programul este prelungit pana la 8.

Pretul biletelor este acelasi cu cel de la Mozart – Wohnhaus (casa unde s-a nascut Mozart). Poti lua un bilet pentru ambele muzee, care costa:

Adulti: 12 euro

Copii(6-14): 3,5 euro

Tineri (15-18): 4,5 euro

Mozart Residenz Mozart Residenz 2

Palatul Hellbrunn si fantanile sale

Este una dintre cele mai importante atractii ale Salzburgului. Palatul a fost construit la cererea Printului Arhiepiscop al Salzburgului Markus Sittikus pentru a servi ca locuinta de vara. Este o capodopera de arhitectura italiana, spatioasa, eleganta, cu sali de bal grandioase, gradini incantatoare si fantani jucause. Era destinat festivitatilor si evenimentelor exceptionale. Palatul era numit “Lustschloss” (palatul placerii).  Hellbrunn este renumit pentru fantanile care te pacalesc (“wasserspiele” sau “trick gardens”). Fantanile au fost concepute pentru distractia Printului. Cea mai interesanta este masa de marmura la care lua cina Printul Arhiepiscop: invitatii sai nu aveau voie sa se ridice de la masa inaintea Printului, asa incat fantanile care tasneau de sub scaune ii luau prin surprindere (bineinteles, scaunul Printului era ferit).

Poti ajunge aici cu autobuzul Nr. 55.

Este deschis vizitatorilor:

Aprilie, Octombrie, Noiembrie : 9:00-16:30
Mai, Iunie, Septembrie: 9:00-17:30
Julie, August: 9:00 -18:00.

Exista tururi ghidate la fiecare jumatate de ora.

Pret bilet Hellbrunn (un tur ghidat al palatului si al gradinilor):

Adulti: 8,50 euro

Copii (4-18): 3,80 euro

Studenti: 6 euro

Palatul Hellbrunn Salzburg Palatul Hellbrunn Salzburg - fantanile

Gradina Zoologica Salzburg

Este foarte aproape de Palatul Hellbrunn. Animalele de aici traiesc intr-un mediu cat mai aproapiat de mediul lor natural. De exemplu, in zona “Savana Africana” traiesc in armonie rinoceri, antilope si pasari de Guineea.

Pretul unui bilet la gradina zoologica:

Adulti: 9 euro

Copii (4-14): 4 euro

Studenti (pana la 27 de ani): 7 euro

Zoo Salzburg Zoo Salzburg 2

Palatul Residenz

Printii Arhiepiscopi ai Salzburgului au locuit aici dupa ce au renuntat la Fortareata Hohensalzburg. Impreuna cu Hohensalzburg si Domul este una dintre cele mai importante cladiri din Salzburg. Astazi palatul adaposteste galeria de arta “Residenzgalerie” si evenimente din cadrul Festivalului Salzburg. Poti vedea aici colectii de pictura daneza, franceza, italiana si austriaca.

Este deschis : Marti – Vineri, orele 9:00 -17:00. Uneori este deschis si lunea.

Pret bilet:

Adulti: 6 euro

Copii ( 6-16) : 2 euro

Tineri (17-18): 5 euro

Residenz Salzburg Palatul Residenz Salzburg Interior

Biserica Sfantului Petru si cimitirul

Biserica Sfantului Petru a fost fondata in 696 si este considerata cea mai veche biserica de la nord de Alpi. Biserica este unul dintre multele monumente din Salzburg care imbina elemente de la Romanesque la Rococo.  Aici se gasesc moastele Sfantului Rupert.Cimitirul de langa biserica merita si el o vizita: tururile din ora in ora ale Catacombelor sunt disponibile din Mai pana in Septembrie. Cartierul din imprejurimile bisericii este cel mai vechi din Salzburg.

Biserica Sf Petru Salzburg Biserica Sf Petru Salzburg Cimitirul

Muzeul jucariilor din Salzburg (Spielzeug Museum)

Muzeul Jucariilor din Salzburg, localizat intr-un fost spital, este mic dar interesant. Are jucarii moderne cu care copii de pot distra cat timp adultii se delecteaza cu exponatele clasice: trenuri si papusi antichitati. Este cea mai mare coletie de jucarii europene din Austria.

Muzeul jucariilor Salzburg Muzeul jucariilor Salzburg 2

Muzeul de Istorie Naturala

Acvariul de la Muzeul de Istorie Naturala din Salzburg este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Cele 36 de bazine, dintre care cel mai mare contine 10 000 de litri de apa, iti prezinta minunile vietii subacvatice. Poti vedea si terarii cu 200 de specii de reptile (broaste testoase, serpi, soparle si aligatori din Mississippi). Numeroase expozitii despre corpul uman, biologie, geologie, tehnologie iti ofera raspunsuri la multe intrebari prin exponatele lor si prin demonstratii live.

Acvariul de la Muzeul de Istorie Naturala Salzburg Muzeul Istoriei Naturale Salzburg

Muzeul Salzburg

In Piata Mozart exista din 2007 Muzeul Salzburg. Castigator al Premiului Muzeelor din Austria, imbina intr-un nou concept obiecte valoroase de arta, prezentari estetice si instalatii multimedia.  Muzeul are mai multe zone de expozitie: “Salzburg-foarte personal” (despre viata si realizarile persoanelor importante care au trait in Salzburg), “Mitul Salzburgului” ( despre dezvoltarea si evolutia in istorie a Salzburgului), Colectia de Arheologie si Sala de Arta.

Muzeul Salzburg Muzeul Salzburg Detaliu. jpg

 

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu