Murano – Insula Sticlei – Partea 1 – Maestrii sticlei

Maestrii sticlei din Insula Murano – Putina istorie

Murano a fost un port comercial inca din secolul 7, iar pana in secolul 10 devenise un centru de comert extrem de prosper, cu moneda proprie, politie si comercianti aristocrati.

In 1921, Republica Venetiana a mutat maestrii fauritori de sticla pe aceasta insula. In Venetia, prelucrarea sticlei era un domeniu in care toti mesterii urmareau sa exceleze, devenind arta. Nu a trecut mult timp de la mutarea lor pe Insula Murano pana cand au devenit cetatenii cei mai de seama ai insulei, primind drepturi speciale cum ar fi sa poarte sabie sau imunitate in fata procurorilor venetieni. In secolul 14, fetele mesterilor de sticla se puteau casatori cu mostenitori ai familiilor de nobili venetieni.

Toate aceste privilegii le-au primit maestrii sticlei cu o conditie: nu aveau voie sa paraseasca Republica Venetiana. Daca vreunul se incumeta sa plece si sa isi deschida un atelier sau punct de vanzare in afara Lagunei Venetiene, risca sa fie asasinat sau sa i se taie mainile de catre politia secreta venetiana.

De ce erau fauritorii de sticla din Insula Murano atat de speciali?

Mesterii venetieni au fost primii din lume care stiau sa faca oglinzi de sticla. De asemenea au dezvoltat in timp tehnologii speciale prin care puteau face cristaluri (sticla cristalina), sticla cu smalt (smalto), sticla cu bucati de aur (aventurine), sticla multicolora (millefiori), sticla cu aspect de lapte (lattimo) si imitatii din sticla ale pietrelor pretioase.

DSCF2016

Monopolul venetienilor in prelucrarea sticlei de calitate a durat timp de secole, pana cand mesterii din Nordul si Centrul Europei au introdus tehnici noi si designuri diferite.

Citeste continuarea: Murano – Insula Sticlei – Partea 2 – Shopping in Murano

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu