Trenurile RER din Paris

Majoritatea vizitatorilor Parisului cunosc reteaua sa de metrou, care exista inca din anul 1900. Nu la fel de multi cunosc reteaua de trenuri RER, cu numele intreg Réseau Express Régional. RER este utilizata in special de catre cei care fac naveta intre Paris si regiunile apropiate, ajungand si la puncte importante cum ar fi Aeroportul Charles de Gaulle, Versailles sau Disneyland Paris. RER acopera aproape intreaga regiune Ile de France.

De la inceputurile sale, din 1961, reteaua RER a crescut, ajungand la 5 linii de trenuri rapide care pleaca din Paris catre toate directiile. Trenurile RER opresc in statiile SNCF si au conexiuni cu metrourile din Paris. De exemplu, poti lua un tren RER de la Aeroportul Charles de Gaulle schimband apoi cu un metrou la statia Chatelet-Les-Halles (pe malul drept al Senei) sau la statia Saint-Michel (pe malul stang al Senei) pentru a ajunge la hotelul tau. Trenurile RER pot fi utile si pentru calatoria in interiorul Parisului: linia C urmareste malul stang al Senei aproape in intregime, cu opriri la Saint-Michel (poti vedea Cartierul Latin si Notre-Dame de Paris), Muzeul Orsay, Invalides sau Turnul Eiffel.

Trenul RER Paris

Informatii utile

Cele 5 linii de trenuri RER sunt denumite A,B,C,D  respectiv E. Reteaua RER functioneza aproximativ la fel cu metroul din Paris, cu diferenta ca trebuie sa validezi biletul si atunci cand iesi. Calatoria cu RER este mai rapida (deoarece opreste in mai putine statii), astfel incat poti traversa Parisul in 15 minute. RER circula in fiecare zi (si de sarbatorile nationale) de la ora 6:00 la 0:30. Timpii de asteptare sunt aproximativ egali cu cei de la metrou, desi in suburbii e posibil sa astepti mai mult.

Harta trenurilor RER din Paris

(click pe imagine pentru a mari harta)

Biletele RER

Pretul unui bilet RER este acelasi cu al unui bilet de metrou: 1,60 euro. Acelasi lucru se aplica si in cazul carnetului de bilete (11,40 euro) sau al altor permise de calatorie care au valabilitate in interiorul Parisului. Daca mergi cu trenurile RER catre suburbii, ai grija sa iti cumperi un bilet special care sa acopere intreg drumul (preturile pot varia in functie de destinatie). Biletele sunt transferabile de la RER la Metro si invers, atata timp cat ramai in limitele Parisului.

Citeste si:  Transportul cu metroul in Paris

You might also like

More Similar Posts

9 comentarii. Leave new

 • vreau sa ajung de la CDG cu RER la hotelul Kyriad Disneyland.cum procedez?multumesc

 • TuristEuropa.ro
  05/09/2010 1:26 PM

  Daniel, poti lua de la aeroportul Charles de Gaulle un tren RER pe linia B3 pana la Chatelet les Halles. Acolo poti face transferul la linia A. Ia un tren pe linia A4, pana la Chessy/Marne-la-Vallée. De acolo exista un shuttle bus gratuit pana la hotelul Kyriad. Sa ai o vacanta placuta!

 • din aeroportul Beauvais vreau sa ajung la Porte Maillot….. multumesc pentru intelegere

 • Buna!As dori si eu sa stiu cum sa ajung de la Charles de Gaule la Hotel Lamarck(nord -vest de Sacre Coeur).Multumesc anticipat!

 • Vreau sa ajung cu un tren rapid ( RER ) de la paris la Orleans

 • Corneluș, o iei pe jos dacă prinzi vreme frumoasă, și iti raman si bani in buzunar

 • mara, baia mare
  21/11/2010 12:43 PM

  Buna ziua, as vrea sa aflu cum pot sa ajung din Beauvais in Auberville cu RER,

  Multumesc

 • Buna seara ! As dori sa stiu cum sa ajung de la Charles de Gaule la Hotel Holiday Inn Paris Bastille, 11 rue de lyon, 75012, paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu