Transportul cu autobuzul in Paris

Intr-un oras in care statiile de metrou nu sunt la distanta mai mare de 500 de metri una de cealalta, autobuzele pot parea neatractive. Totusi, exista situatii cand pentru a parcurge cea mai scurta distanta intre doua puncte din Paris ar trebui sa iei un autobuz, sau pur si simplu vrei sa descoperi orasul asa incat preferi sa vezi imprejurimile pe geam decat sa calatoresti cu metroul subteran.

Autobuzele din Paris sunt administrate de RATP, regia de transport a capitalei franceze. Exista 59 de rute de autobuz, iar pentru a scurta timpul de deplasare, exista benzi speciale pentru autobuze de-a lungul multor bulevarde. O calatorie de la o statie la urmatoarea ar trebui sa dureze aproximativ 5 minute, desi la orele de varf poate fi chiar mai mult.

Autobuz Paris

Autobuzele circula de luni pana sambata de la  7:00 la 22:30. Exista si linii de autobuz care circula seara, intre 22:30 si 0:30, in special cele care ajung la gari sau statii majore de Metro sau RER. Cam jumatate din liniile de autobuz circula duminica si in timpul sarbatorilor publice.

Statiile de autobuz pot fi semnalate prin refugii acoperite cu sticla sau pur si simplu stalpi. Vei gasi in statii, pe langa numerele autobuzelor care opresc acolo si rutele lor, timpul mediu de asteptare al autobuzului, orele pana la care circula iar in unele statii exista afisaje electronice cu timpul ramas pana la sosirea urmatorului autobuz. Daca nu prea este lume in statie, ar fi bine sa ii faci semn soferului daca vrei sa opreasca. De obicei urcarea se face prin fara iar coborarea pe la mijloc sau prin spate. Exceptie fac autobuzele la in care te poti urca sau poti cobori pe unde vrei, apasand butonul de pe usa.

Harti gratuite ale transportului public din Paris pot fi gasite la oficiile de informatii pentru turisti, statiile de Metro sau RER .

DESCARCA DE AICI HARTA LINIILOR DE AUTOBUZ DIN PARIS

(click pe imagine pentru a mari harta)

Harta autobuze Paris

Autobuzul Noctilien

O retea de 42 de linii de autobuze  circula noaptea, intre 0:30 si 5:30, astfel incat locuitorii Parisului si vizitatorii sai sa profite la maxim de frumosul oras.  Poti vedea harta autobuzelor de noapte AICI

Autobuzul Balabus

Balabus este o ruta speciala de autobuz, care te plimba in jurul celor mai importante atractii ale Parisului, de la est la vest, de la Gara Lyon pana la Marele Arc al Apararii (Grande Arche de la Defense). Poti vedea Bastille, Marais, Ile Saint Louis, Notre-Dame,  Louvre, Orsay, Invalides, Turnul Eiffel si bulevardul Champs-Elysées.

Balabus circula din Aprilie pana in Septembrie, doar duminica si de sarbatorile nationale, de la 13:30 pana la 20:30 daca il iei de la Gara Lyon sau de la 12:30 la 20:30 daca il iei de la Marele Arc al Apararii. Circuitul dureaza aproximativ o ora, cu sosiri ale autobuzelor la intervale de 15 pana la 30 de minute.

DESCARCA AICI HARTA BALABUS:

(click pe imagine pentru a mari harta)

Harta Balabus Paris

Cat costa biletele de autobuz in Paris?

Un bilet (o singura calatorie) costa 1,60 euro, la fel ca biletul de metrou. Poti folosi biletele de metrou (numite acum bilete T+ ) sau poti cumpara un bilet de la sofer. Click aici pentru a citi despre biletele de metrou.

Important: biletele T+ permit transferul intre linii de autobuz sau intre autobuz si tramvai, in timp ce biletele vandute de soferii de autobuze, marcate cu “sans correspondences“, nu permit transferurile.

Poti economisi bani cumparand un carnet de bilete (10 bilete T+) din statiile de metrou dar si de la tabacs (magazine si chioscuri la care se vad tigari). Costa 11,40 euro, cu 30% mai putin decat daca ai cumpara 10 bilete la pret intreg.

Permisul Paris Visite acopera accesul nelimitat la autobuzele din reteaua RAPT, Metro, RER si trenurile suburbane  SNCF, funicularul Montmartre, tramvaie si reteaua de autobuze Optile timp de 1,2,3 sau 5 zile. Preturile pentru adulti variaza intre 8,80 si 48,40 euro, in functie de numarul de zile si de zone pe care le doresti. Acest permis include si o reducere de 20% la anumite atractii si tururi parisiene. Poti cumpara Paris Visite si online, pentru a il ridica apoi din cateva puncte din Paris, sau il poti lua direct de la statiile de metrou, RER,  SNCF sau din aeroporturi.

Citeste si: Transportul cu metroul in paris

You might also like

More Similar Posts

1 comentariu. Leave new

  • Barsa Mircea Costel
    04/08/2010 12:41 PM

    Vreau sa merg la Paris si sa vizitez orasul cu principalele puncte de atractie si parcul de distractii Asterix. Cazarea o am la Lille si vom veni in Paris vreo doua zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu