Parisul nu se mandreste doar cu operele de arta si arhitectura cladirilor, ci si cu principiul ca arta ar trebui sa fie accesibila tuturor. Nu este de mirare ca in Paris exista peste 15 muzee cu intrarea gratuita. Iata cateva dintre ele:

Muzeul Carnavalet – Muzeul de istorie pariziana.

Muzeul Carnavalet fascineaza permanent printr-o colectie ce trebuie neaparat vazuta, atat de catre cunoscatorii de istorie cat si de cei interesati in istoria complexa a Parisului. Aceasta colectie iti da o oarecare idee despre trecutul orasului, din primele sale zile si pana in prezent. Muzeul se afla intr-o impresionanta cladire cu arhitectura renascentista, hotelul Carnavalet, in elegantul district al Parisului, Marais.

Adresa: Hôtel Carnavalet, 23, rue de Sévigné

Metrou: coboara la Saint-Paul (Linia 1) sau Chemin Vert (Linia 8)

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Le Petit Palais – Musee des beaux arts de la ville de Paris

Complet renovat, acest muzeu este situat in apropierea prestigiosului Champs-Elysées. Aici se afla 1300 de lucraci de arta din perioada antica si pana la inceputul secolului 20, create de artisti precum Courbet, Cezanne, Monet si Delacroix. Colectiile temporare sunt gratuite pentru vizitatorii sub 13 ani.

Adresa: Avenue Winston Churchill

Metrou: Champs Elysées Clemenceau

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la ora 10:00 la 18:00

Maison de Balzac – Locuinta lui Balzac

Este unul dintre cele 3 muzee municipale ale Parisului dedicate literaturii. Maison de Balzac onoreaza autorul cartii Comedia umana. Honoré de Balzac a trait in aceasta casa pe la jumatatea secolului al XIX-lea, acum serveste drept tribut operei sale.

Adresa: 47, rue Raynouard

Metrou: coboara la Passy

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Muzeul Bourdelle

Subapreciatul sculptor Antoine Bourdelle, ce frecventa Rodinul si invata alti sculptori precum Giacommetti si Germaine Richier, a trait si a lucrat in aceasta caldire ce contine acum o remarcabila colectie de lucrari in bronz, marmura si ghips. Muzeul a fost extins in 1992.

Adresa: 18, rue Antoine Bourdelle

Metrou: coboara la Montparnasse Bienvenüe

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Memorialul Leclerc – Muzeul Jean Moulin

Cel mai recent muzeu municipal al Parisului – a fost inaugurat in 1994 ca un tribut adus lui Marshall Leclerc si lui Jean Moulin, doua figuri cheie ale rezistentei franceze impotriva ocuparii naziste in cel de-al doilea Razboi Mondial. In muzeu se gasesc informatii despre acea perioada intunecata din istoria franceza prin intermediul imaginilor, arhivelor si a prezentarilor multimedia, toate in ordine cronologica. Atat ocuparea cat si eliberarea Parisului sunt reconstituite prin imagini.

Adresa: 23, Allée de la 2e DB Jardin Atlantique

Metrou: coboara la Montparnasse Bienvenüe

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Maison Victor Hugo – Locuinta lui Victor Hugo

Situat intr-un colt al Zonei Vosges, acest muzeu celebreaza viata nuvelistului din secolul al XIX-lea, poet si ganditor politic, ce a scris Cocosatul de la Notre Dame si Mizerabilii (Les Misérables). Victor Hugo a trait la etajul 2 al hotelului Hôtel de Rohan-Guéménée, unde a scris o parte din operele sale si a primit alti scriitori celebri precum Lamartine, Vigny, Dumas, Gautier.

Adresa: 6, place des Vosges Hôtel de Rohan-Guéménée

Metrou: coboara la Bastille

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Muzeul Cernuschi – Muzeul de arta asiatica din Paris

Un colectionar de arta din perioada tarzie a secolului al XIX-lea si-a donat vasta colectie de arta chinezeasca orasului Paris, la trecerea in secolul XX. Colectia permanenta a muzeului contine vase antice chinezesti, obiecte din bronz, artefacte budiste si o colectie importanta de picturi chinezesti din secolul XX.

Adresa: 7, avenue Velasquez

Metrou: coboara la Villiers

Orar: zilnic  mai putin Lunea, de la 10:00 la 17:40

Musée de la Vie Romantique – Muzeul vietii romantice

Un tribut ideilor si vietii scriitorului francez de romante si ganditorului politic George Sand, muzeul se afla intr-o cladire din secolul al XIX-lea ce a folosit anterior drept studio al unui artist necunoscut. Exponatele permanente pot fi vazute gratuit, insa cele temporare sunt accesibile in schimbul unei mici taxe.

Adresa: 16, rue Chaptal

Metrou: coboara la Pigalle

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Muzeul Zadkine

Acest muzeu, situat in sudul Parisului, serveste drept tribut nu prea cunoscutului sculptor Ossip Zadkine intr-un ambient linistit de gradina. Fanii sculpturii vor aprecia acest loc unic ce nu se afla pe o ruta tipica pentru turisti.

Adresa: 100 bis, rue d’Assas

Metrou: coboara la Notre-Dame des Champs

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 18:00

Muzeul Cognacq-Jay

Acest mic si intim muzeu, contine o fosta colectie privata a unui om de afaceri francez Ernest Cognacq-Jay. Muzeul prezinta picturi importante si sculpturi ale unor artisti precum Fragonard si Lemoyne, dar si o colectie de mobila antica si arta decorativa.

Adresa: Hôtel Donon 8, rue Elzévir

Metrou: coboara la Saint Paul

Orar: zilnic mai putin Lunea, de la 10:00 la 17:40

You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu